Tinucci Architects

Multi-Center
Dalian

The Architectural Project covers a total area of 350,000 sqm, divided into: Public Area with gardens, hills and ponds, Multi-storey Shopping Centre, Multi-storey Car Park, Theatre, Cinema, Retail, Offices, Restaurants-Bars, Private Residences with private gardens, Penthouses, Hotel & SPA . The architectural concept is inspired by the Chinese alphabet. A large urban sign in the shape of a “letter”, defining a multi-functional place. The architecture is suspended on green hills rising from the ground floor. The ground floor is characterised by porticoes, public greenery and ponds, according to an eco-system concept. The large multi-level shopping centre defines the great “horizontal line” that finds its “axis mundi” centres in the elevation of the residential and hotel buildings. The roof of the shopping centre is a large private roof garden, where the lawns and furnishings define a private green area in the Dalian metropolitan area. The multi-storey buildings define the architectural symbols of the whole project and are inspired by ancient Chinese architecture. The entire project takes energy saving into account with the use of Geothermal Systems, Sun-shielded Facades, Roof Gardens, Water Recycling. All this to create a balanced eco-system of well-being and relaxation, where families can spend their free time together.

Client                            Private

Location                       Dalian – Republic of China

Team Work                 Co-Design Arch. Pietro Corcione

Consultancies

Photo

Year                               2009