Tinucci Architects

Hotel Mar Grande
Taranto

The hotel covers a total area of 5,000 square metres, spread over 7 floors. The complete renovation foresees the redistribution of the functional spaces. The new layout includes a Reception-Lounge area of 280sqm, a Bar-Lounge area of 150sqm, an Administration area of 80sqm, a Meeting area of 300sqm for all types of events, a Restaurant and Outdoor area of 1,000sqm, a Lounge-Garden area facing the sea of 350sqm, a Wellness-SPA and Fitness area of 200sqm, a Kitchen area and annexed services of 380sqm, 69 rooms for a maximum capacity of 140 guests. The rooms will be divided into Queen, Z&L, King and Suite. The concept defines its guidelines on the basis of the suggestions made by GENIUS LOCI. Culture, customs, local materials, the presence of the sea are a series of suggestions that influenced the choice of style. The primary forms of the existing building complex suggested keeping the volumes unaltered, trying to clean them up from a series of gratuitous stylistic interferences. The new architecture will be enhanced by right angles and large glass openings. The monolithic, light monochrome block was suggested to us by the presence of the Aragonese Castle in the city. This will define a seafront building with a candid, modern appearance. The glass windows with minimal profiles will define large surfaces on which the sea will be reflected. The light-coloured building was also inspired by the typical architecture of the Apulian seaside resorts in nearby areas. The greenery and various plantings complete the concept. The night lighting will enhance the forms and highlight the openings, in a play of full and empty spaces and therefore of light and shadow. All this to define a continuous rhythm on the facades. The history of Italian interior design boasts numerous hotels that have set the standard for all contemporary Italian architects. The Hotel Parco dei Principi in Sorrento, designed by Giò Ponti in the 1950s, is today an icon of refined, timeless design. We wanted to capture from this example the search for a unique design and the combination of materials in a soft “nuance” with a nautical flavour. In this case, the interior style follows the indications of the suffix “business” and the presence of the sea. A business clientele will be able to alternate and/or coexist with a short-stay tourist clientele. This has suggested to us a continuous cross-reference between high-tech and sobriety. This alternation will result in a contemporary feel, appreciated by the “manager” and a welcoming and sober atmosphere, appreciated by the tourist and female clientele. High-tech accents, such as a wall lamp, will be juxtaposed with a search for comfortable and warm fabrics. The choice of local materials such as Trani stone, or Biancone di Trani or Leccese stone, will honour a defined territoriality with a unique character. As for the exterior, the GENIUS LOCI has suggested material and chromatic choices for the interior. The interiors will be characterised by minimal environments, where the local stone can be alternated with colours that enliven and give rhythm to the sequence of spaces. The colours chosen were inspired by the location and the presence of the sea. The colours sand, turquoise, blue, coral and yellow alternate in the definition of common areas and rooms.  The sensation that the concept seeks is “freshness”, “tranquillity” and “relaxation”. A hotel where the “manager” or “salesman” can find all the comforts of work, but also the tranquillity to recharge his energy. A hotel where the “nuances” make the lady feel as if she were in her own seaside villa when visiting or staying in Taranto. Marine and geometric decorations define the accents that characterise the spaces. The concept also wants to retrace a happy period in our beautiful Italian life. We are talking about the 1920s, the “Belle Epoque”, and as children of an optimistic sentiment, we are confident that in this hotel we can breathe a new air of carefreeness. The hotel will feature a series of black and white photos, in large formats, sometimes even characterising entire spaces, where the beach life of the 1920s will remind us of how good we had it and how good we still can have it.

Client                                    Finozzi Group Design&Consulting 

Location                               Taranto – Italy

Team Work                         Co-Design Arch. Pietro Corcione  /  Finozzi Group Design&Consulting (Italy) – Project                                                              Management  /   Studio A&A Associato (Italy) – Visual Design  /  Alessandro Balli

Consultancy

Photos

Year                                       2017